Analogy test Based question and answer

1. BEH : KNQ :: FIL : ?

(a) ONM     (b) NLJ      (c) ORU      (d) OMK

2. 50 : 65 :: 122 : ?

(a) 157 (b) 145 (c) 147 (d) 155

 3. CAE : XZV :: JHL : ?

(a) QSO     (b) IGK       (c) PRU       (d) GEI

4. JPC : GMZ :: PUV : ?

(a) MRS    (b) MSR    (c) MQR   (d) RMS

5. EHJ : KNP :: SVX : ?

 (a) XZZ     (b) YBD      (c) BDF      (d) ZBD

6. Cotton : White : : Coal : ? : : : : ?

(a) Fire    (b) Mine    (c) Wood      (d) Black

7. Alive : Dead :: Question : ? : :: : ?

(a) Options      (b) Answer     (c) Right       (d) Ask

 8. CAFD : IGLJ :: OMRP : ?

 (a) ZYXW      (b) USXV     (c) UTSR      (d) PONM

9. GHJM : QRTW :: CDFI : ?

(a) NOPR       (b) MNPS       (c) XYZQ     (d) GHIJ

10. 4 : 20 :: 6 : ?

 (a) 36    (b) 12     (c) 8     (d) 42

11. 8 : 64 :: 27 : ?

 (a) 64 (b) 81 (c) 212 (d) 125

12. Pesticide : Crop :: Antiseptic : ? : :: : ?

(a) Wound   (b) Clothing    (c) Bandage     (d) Bleeding

 13. Y² : 4 :: V² : ?

 (a) 9    (b) 25    (c) 49    (d) 16

14. AFI : 13 :: ADD : ?

 (a) 12     (b) 22      (c) 21       (d) 24

15. B : 16 :: D : ?

(a) 256      (b) 64     (c) 120    (d) 128

16. AFI = M : ADD = L :: ABA = ?

 (a) I     (b) N     (c) O     (d) K

17. D×H : 4×8 :: M × Q : ?

 (a) 14 × 18     (b) 12 × 17      (c) 12 × 16      (d) 13 × 17

 18. Eye : Ophthalmologist :: Music : ? : :: : ?

 (a) Player    (b) Conductor     (c) Pianist      (d) Composer

19. CAT : 3120 :: MAT : ?

 (a) 1312   (b) 10120   (c) Jammu and Kashmir     (d) Rajasthan

 30. Whale : Mammal :: Turtle : ? :

 (a) Amphibian   (b) Reptile  (c) Fish  (d) Mollusc

 31. Cataract: Eye:: Pneumonia : ? :

(a) Brain  (b) Ear  (c) Lungs    (d) Nerves and limbs

 32. International Literacy Day : September 8 :: International Women’s Day : ? : 8 :: : ?

(a) March 8  (b) June 26  (c) April 22  (d) November 4

33. Heart : Cardiologist :: Kidney : ? : :: : ?

(a) Endocrinologist   (b) Orthodontist    (c) Nephrologist   (d) Neurologist 

 34. Germany: Mark :: Morocco : ? : :: : ?

(a) Dollar  (b) Lira  (c) Dirham   (d) Taka   

35. Play : Actor :: Concert : ? : :: : ?

(a) Percussion   (b) Symphony   (c) Musician   (d) Piano  

36. Sheep: Mutton:: Deer: ? :

(a) Meat     (b) Flesh    (c) Venison      (d) Veal

 37. Chisel : Sculptor :: Harrow: ? :

(a) Gardener    (b) Mason    (c) Blacksmith    (d) Farmer

38. Moon: Satellite: Earth:? : :: : ?

(a) Sun    (b) Planet   (c) Solar system     (d) Round

39. BDAC : FHEG :: NPMO : ?

(a) RTQS (b) TRQS (c) RQTS (d) QTRS

 40. AZBZ : CYDY :: EXFX : ?

 (a) FWFV (b) GWHW (c) IVJW (d) HWIW

 41. SHOE : NCJZ :: REWA 😕

(a) MZRV (b) CAAR (c) WJBF (d) CITY

42. CHAIR : RIAHC :: TABLE : ?

(a) UBCMF (b) ELTAB (c) ELBAT (d) SJBID

43. XXIV : 48 :: XIV : ?

(a) 28 (b) 24 (c) 14 (d) 30

44. 49 : 343 :: 64 : ?

 (a) 512 (b) 412 (c) 416 (d) 516

45. 6 : 29 :: 24 : ?

 (a) 109 (b) 129 (c) 119 (d) 99

46. Teacher : Student :: Pontiff : ? : :: : ?

 (a) Disciple / (b) Follower / (c) Priest / (d) Diety /

47. Triangle : Hexagon: ? : : ?

 (a) Cone: Sphere : (b) Rectangle: Octagon : (c) Pentagon : Heptagon : (d) Angle : Quadrilateral :

 48. TEKCAR : RACKET :: TCEJBO : ?

(a) TCEOBJ (b) OBJECT (c) CEJBOT (d) REJECT

49. BIMN : CKPR :: CURD : ?

 (a) DWUH (b) WUHC (c) UHDW (d) HUVN

 50. NUMERAL : UEALRMN :: ALGEBRA : ?

 (a) LRBAGEA (b) BARLAGE (c) LERAGBA (d) LERABGA

Also Read blood relation question and answer Hindi

Answer sheet

 1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (b) 6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (d) 11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (c) 15. (a) 16. (d) 17. (d) 18. (d) 19. (c) 20. (b) 21. (a) 22. (b) 23. (c) 24. (c) 25. (c) 26. (d) 27. (c) 28. (d) 29. (b) 30. (b) 31. (c) 32. (a) 33. (c) 34. (c) 35. (c) 36. (c) 37. (b) 38. (b) 39. (a) 40. (b) 41. (a) 42. (c) 43. (a) 44. (a) 45. (c) 46. (a) 47. (b) 48. (b) 49. (a) 50. (d)

निष्कर्ष
दोस्तों आज के इस आर्टिकल में हम सब ने Analogy test based question and answer देखें हैं बहुत सारे Analogy test practise किए हैं जो आप के examination में काफी हद तक Score को increses में मदद करेगा यदि आपको Analogy test से जुड़ा आज का पोस्ट पसंद आया हो तो इसे शेयर और कोई त्रुटि रह गया हो तो कमेंट करके जरुर बताये।

ad
Previous articlefunction of eye
Next articleप्लास्टिक कचरा प्रबंधन के लिए अभिनव विचार

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here