top 50 number series reasoning question and answer

At present, as per the changing pattern of competitive examinations, the ‘Number Series Test’ is a fundamental part of these examinations. In these types of examinations, a series of numbers is given, whose numbers are changed in a particular order. One or more terms are missing in the category. The examinee has to study that particular order and fill the missing place in the category with the given options.

Types of number series reasoning

  • Prime Number Series
  • Multiplication Series
  • Addition Series
  •  Division Series
  • Subtraction Series
  •  n2 Series
  •  (n 2 – 1) Series
  •  n 3 Series
  •  (n 3 + 1) Series
  •  (n 3 – 1) Series

Also, Read the Analogy test question and answer

Directions (Q. 1 – 50): Find the missing number from the given responses.

1. 2, 5, 9, 19, 37, ?

(a) 73    (b) 75    (c) 76    (d) 78

2. 12, 21, 23, 32, 34, ?

 (a) 43   (b) 41   (c) 25   (d) 35

3. 3, 10, 101, ?

(a) 10101  (b) 11012  (c) 10202  (d) 10201

4. 110, 132, 156, ?, 210

 (a) 162  (b) 172  (c) 182  (d) 192

5. 4, 8, 12, 24, 36, ?

(a) 72  (b) 48  (c) 60  (d) 144

 6. 2, 7, 27, 107, ?

 (a) 327  (b) 427  (c) 227  (d) 127

7. 255, 366, 479, 684, ?

(a) 891  (b) 125  (c) 216  (d) 343

8. 0, 4, 18, 48, ?, 180

(a) 58  (b) 68  (c) 84  (d) 100

9. 0, 4, 8, 24, 64, 176, ?

 (a) 180  (b) 480  (c) 280  (d) 300

10. 5.7, ?, 10.5, 12.9, 15.3, 17.7

 (a) 7.9  (b) 9.3  (c) 8.1  (d) 6.9

11. 1+3, 6+3, 13+3, 22+3, ?

(a) 33+4  (b) 33+3  (c) 34+3  (d) 43+3

12. 1, 9, 25, ?, 81

 (a) 36  (b) 49  (c) 64  (d) 28

13. 5, 16, 51, 158, ?

(a) 1454  (b) 1452  (c) 483  (d) 481

 14. 6, 7, 15, 46, 185, ?

(a) 926  (b) 1851  (c) 271  (d) 230

15. 1438, 1429, 1417, 1402, ?

 (a) 1378  (b) 1384  (c) 1387  (d) 1392

16. 17, 43, 81, 131, ?

 (a) 300   (b) 193  (c) 375  (d) 468

17. 14, 28, 20, 40, 32, 64, ?

 (a) 52  (b) 56  (c) 128  (d) 48

18. 1, 6, 15, ?, 45, 66, 91

(a) 25  (b) 26  (c) 27  (d) 28

19. 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, ?

 (a) 12  (b) 15  (c) 14  (d) 16

20. 7 1 7 , 8 2 6 , 9 5 5 , 12 2 4 , 16 2 3 , __

(a) 35 3 4  (b) 16 4 4   (c) 50 2  (d) 15 2 4

 21. -7.5, 15, -30, 60, ?, 240

(a) 120   (b) -240    (c) -120   (d) 240

22. 1, 0.125, 1/27, 1/64, ?, 1/216

(a) 0.025   (b) 1/8   (c) 1/128  (d) 0.008

23. –1, 0, ?, 8, 15., 54

(a) 4  (b) 3   (c) 2   (d) 1 24. 0. 6,

 24, 60, ?, 210

(a) 117  (b) 119   (c) 120   (d) 153

25. 0, 3 2 , 3, 9 2 , ?, 15 2

(a) 6 2   (b) 6 3   (c) 6   (d) 3 6

26. –1, 2, 7, ?, 23, 34, 47

 (a) 13   (b) 14   (c) 12   (d) 15

also Read Coding-Decoding question and answer

27. 0.01, 0.04, 0.09, ?

(a) 0.016   (b) 1.6   (c) 0.16   (d) 0.106

28. 6, 24, 12, ?, 18, 8, 24, 0

(a) 14  (b) 18  (c) 16  (d) 20

29. 3/5,1.4, 11/5, ?, 19/5, 4.6

(a) 14/5   (b) 3.2  (c) 16/5  (d) 3

30. 0.15, 0.3, ?, 1.2, 2.4

(a) 0.6   (b) 0.9  (c) 0.06  (d) 4.8

31. 3, 8, 18, 35, ?, 98

 (a) 61  (b) 71  (c) 41  (d) 51

32. 39, 169, 299, ?

(a) 339  (b) 429  (c) 519  (d) 609

33. 2460, 3570, 4680, ?

 (a) 8640  (b) 5670 (c) 5970 (d) 5790

34. 321, 301, ?, 181, 21

 (a) 281  (b) 161  (c) 241  (d) 261

35. 4, 5.2, 6.4, ?, 8.8

(a) 7   (b) 8   (c) 7.6   (d) 8.25

36. 49, 64, ?, 100, 121

(a) 74  (b) 80  (c) 75  (d) 81

37. 121, 253, 374, 495, ?

(a) 565  (b) 523  (c) 5116  (d) 5102

38. 2, 8, 40, ?, 1680, 13440

 (a) 80  (b) 120  (c) 160   (d) 240

39. 1.5, 9/4, 3, ?, 4.5, 21/4

(a) 15/4   (b) 7/2   (c) 8   (d) 9

40. 21, 26, 33, 42, 53, ?

(a) 56   (b) 63   (c) 66   (d) 69

41. 6, ?, 15, 27, 51, 99

(a) 10   (b) 9   (c) 11   (d) 12

42. 5, 13, 29, 61, 125, ?

(a) 253   (b) 196   (c) 245   (d) 145

43. 242, 393, 4164, ?

 (a) 5525   (b) 5255   (c) 5235   (d) 5325

44. 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, ?,

(a) 34   (b) 55   (c) 21   (d) 89

45. 313, 623, 933, 1243, ?

(a) 1863  (b) 2173  (c) 1553  (d) 2483

 46. 1, 2, 4, 3, 9, 4, 16, 5, ?, ?

(a) 6, 22  (b) 21, 9  (c) 25, 6   (d) 30, 8

 47. 1357, 3085, 5282, 8026, ?

(a) 9961  (b) 10441  (c) 11321  (d) 11401

 48. 6, 18, 54, ?, 486, 1458

 (a) 164   (b) 160   (c) 168   (d) 162

49. 4, 7, 14, 24, 41, ?

 (a) 71    (b) 68    (c) 72    (d) 51

50. 4, 3, 2.5, 2.25, ?

 (a) 1     (b) 1.125     (c) 2      (d) 2.125

Answer Sheet

 1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (d) 9. (b) 10. (c) 11. (b) 12. (b) 13. (d) 14. (a) 15. (b) 16. (b) 17. (b) 18. (d) 19. (c) 20. (c) 21. (a) 22. (d) 23. (b) 24. (c) 25. (c) 26. (b) 27. (c) 28. (c) 29. (d) 30. (a) 31. (a) 32. (b) 33. (d) 34. (d) 35. (c) 36. (d) 37. (c) 38. (d) 39. (a) 40. (c) 41. (b) 42. (a) 43. (b) 44. (d) 45. (c) 46. (c) 47. (b) 48. (d) 49. (b) 50. (d)

Conclusion
Friends, in today’s article, we all have number series reasoning, we talked about the number series reasoning in many words, if you liked today’s post related to the number series reasoning, then share it, and if there is any error, then definitely by commenting. Tell me.

ad

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here